Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Napoje izotoniczne nie tylko na lato

Olej z czarnuszki - kapsułki, czy w płynie?

Olej z czarnuszki tłoczony jest z nasion czarnuszki siewnej, zwanej także, czarnym kminkiem. Zwykle nasiona czarnuszki wykorzystujemy w kuchni np. przy pieczeniu chleba, czy do posypania sałatki. Jednak olej z nasion czarnuszki to również wspaniały dodatek do sałatek, a ponadto należy do jednych z najzdrowszych olejów. Można go kupić w formie płynnej lub w formie kapsułek w żelowej otoczce.

olej z czarnuszki w kapsułkach
 

Kapsułki z olejem z czarnuszki


Zacznę od kapsułek, które są bardzo wygodnym sposobem na dostarczenie cennych składników oleju z czarnuszki. Ole zamknięty w żelowej otoczce został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej Nigella sativa L. Olej nie był rafinowany, dzięki czemu zachował naturalne wartości odżywcze surowca oraz zachował intensywny smak i aromat czarnuszki.

Kapsułki są łatwe do połknięcia, w 100% naturalne i nie zawierają dodatków do żywności takich jak przeciwutleniacze czy substancje utrzymujące wilgoć. Pakowane są w buteleczki zawierające różne ilości kapsułek: 60, 120, a nawet 400  sztuk. 

Jak stosować olej z czarnuszki w kapsułkach? Najczęściej 1 kapsułka dwa razy dziennie w trakcie posiłku, jako dawka dla dzieci powyżej 12 r.ż. i dla osób dorosłych.

 

Zdrowotne właściwości oleju z czarnuszki


Olej z czarnuszki jest jednym z lepiej przebadanych, jeśli chodzi o wpływ na zdrowie. Czarnuszka i olej z czarnuszki na przykład pomaga przy takich schorzeniach jak: alergie i astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc, stany zapalne w organizmie, wysoki poziom trójglicerydów, czy wysoki poziom glukozy we krwi.

Czarnuszka, zarówno w postaci surowej, jak i przygotowanego z niej olejku, zawiera mnóstwo prozdrowotnych właściwości, między innymi:

  • wykazuje działanie żółciopędne;
  • ma działanie moczopędne;
  • dzięki zwiększeniu odporności na stres oraz przeciwdziałaniu stanom depresyjnym może działać kojąco na ośrodkowy układ nerwowy;
  • ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze;
  • działa przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie;
  • wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • rozkurcza mięśnie gładkie;
  • dzięki zwiększeniu gęstości mineralnej kości chroni przed osteoporozą;
  • okazuje się pomocna w leczeniu chorób autoimmunologicznych;
  • wzmaga wydzielanie mleka u kobiet karmiących;
  • pomaga w leczeniu zmian skórnych, takich jak trądzik, łuszczyca, wysypki, zapalenia skóry, poparzenia słoneczne itp.;
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe, ponieważ ma działanie silnie przeciwutleniające;
  • pomaga neutralizować objawy alergii;
  • jest również doskonałym lekiem na problemy z włosami, hamuje ich wypadanie, pobudza wzrost oraz wspomaga pozbycie się łupieżu;
  • okazuje się pomocna dla osób cierpiących na astmę;
  • regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosi poziom hemoglobiny oraz krwinek czerwonych, dzięki czemu pomaga uniknąć anemii;
  • neutralizuje symptomy refluksu żołądkowo-przełykowego;
  • zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, ponieważ skutecznie obniża stężenie szczawianów w moczu;
  • chroni przed wzrostem homocysteiny, dzięki czemu zapobiega powstawaniu miażdżycy;
  • ma działanie przeciwpasożytnicze;
  • pomaga w walce z nadciśnieniem, ponieważ obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko występowania zakrzepów;
  • poprawia trawienie;
  • chroni nerki oraz wątrobę przed uszkodzeniami;
  • pomaga regulować miesiączkę;
  • chroni przed skutkami promieniowania, co jest szczególnie pomocne dla osób w trakcie radioterapii chorób nowotworowych;
  • wzmacnia odporność;
  • przyśpiesza gojenie się ran;
  • pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz sprzyja regeneracji trzustki, dlatego jej spożywanie jest polecane diabetykom.


Płynny olej z czarnuszki


Olej z czarnuszki można również kupić w formie płynnej, tłoczony na zimno. Może mieć on różną barwę, od zupełnie jasnego, słomkowego koloru do bardzo ciemnego, niemal czarnego. Kolor oleju z czarnuszki zależy od partii ziaren. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, niefiltrowany i nierafinowany jest w pełni naturalny, nieoczyszczany, przez co może być mętny, nieprzezroczysty i zawierać osad w kolorze takim samym jak ziarno. Osad nie świadczy o zepsuciu, lecz jest procesem naturalnym. Wystarczy przed użyciem wstrząsnąć butelką, aby wzbudzić osad.

Data przydatności do spożycia oleju z czarnuszki to 3 miesiące, liczone od dnia wytłoczenia oleju. Olej z czarnuszki zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są wrażliwe na wyższą temperaturę. Dlatego najlepiej przechowywać w lodówce, w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza. Dobrym miejscem będą dla niego drzwi lodówki.

Olej z czarnuszki — dawkowanie dla dorosłego i dla dziecka

Dietetycy zalecają poniższe dawkowanie oleju z czarnuszki:

  • Dzieci po 1 r.ż. – ¼ łyżeczki dziennie
  • Dzieci po 3 r. ż. – ½ łyżeczki dziennie
  • Dzieci po 6 r. ż. – 1 łyżeczka dziennie
  • Dorośli – 1 łyżka stołowa dziennie.


Tłoczony na zimno, świeży olej z czarnuszki ma krótki termin przydatności do spożycia. Kupując go, należy wybrać taką ilość, aby móc ją spożyć, zanim straci swoje właściwości.

Jednak gdy kupiliśmy go za dużo lub nie zdążyliśmy zużyć w odpowiednim terminie, nie oznacza to, że musimy go wyrzucić. Można mu podarować drugie życie, wykorzystując go do celów kosmetycznych np. jako składnik balsamu do ciała lub do włosów, albo dodawać do kąpieli.


Gdzie kupić olej z czarnuszki?


Jest wiele miejsc, gdzie można kupić olej z czarnuszki, zarówno w formie kapsułek, jak i w płynnej postaci. Możesz wybierać na stronach producentów, w aptekach i sklepach z suplementami i zdrową żywnością. Do porównania produktów warto wykorzystać takie strony jak Ceneo.
A wy, jaką formę oleju z czarnuszki preferujecie? 


Komentarze

Popularne posty

Krak Vet - wszystko dla twojego pupila